Project: Walstroomkast Oosterhout

In de omgeving van het kanaal veroorzaakten generatoren van aangemeerde schepen voor overlast. Deze werden gebruikt voor de stroomvoorziening van deze schepen. Stroom opwekken met vervuilende dieselgeneratoren past echter niet meer in deze tijd en daarom heeft de gemeente Oosterhout geld uitgetrokken om vaste stroomvoorziening aan te leggen. Dat is in allerlei opzichten goed voor het leefmilieu van de omwonenden.

Het probleem van overlast van schepen speelt al sinds de negentiger jaar van de vorige eeuw. Langs het Wilhelminakanaal zijn tien steigers aanwezig waar binnenvaartschepen kunnen afmeren.

Er zijn vier Orange Power Systems walstroomkasten op de aanlegsteigers aan de Erik Pinksterblomstraat geplaatst. Op deze locaties komt tevens een verbod voor schepen om nog een generator te gebruiken. Dit staat aangegeven op informatieborden bij de steigers.  Door stroom aan wal af te nemen kunnen alle motoren na het aanmeren worden uitgezet. Het systeem is vergelijkbaar met dat van een elektrische auto. Schippers kunnen er gebruik van maken door het downloaden van een gratis app via walstroom.eu.

De buurt haalt opgelucht adem. Vanaf nu is er minder stank, minder roet en minder geluidshinder.

2020

Tevredenheid klant:
5/5
Veiligheid:
5/5
Duurzaamheid:
5/5
Intelligentie:
5/5
Ontzorgen:
5/5